Αμπελώνας

Συνολική έκταση: 70 στρέμματα
Υψόμετρο: 500 – 550 μ.
Αμπελοτόπια: Άγιος Κωνσταντίνος, Σταυροδρόμι, Τούμπα
Ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Chardonnay, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
Πειραματικές φυτεύσεις: Βιδιανό, Nebbiolo, Barbera

Στον Ασκό, όπως και σε όλη τη Μακεδονία, η αμπελοκαλλιέργεια έχει βαθιές ρίζες και μακροχρόνια παράδοση. Η εμφάνιση της φυλλοξήρας, το 1920, κατέστρεψε σταδιακά τους αμπελώνες. Η επανασύστασή τους σε αμερικανικά υποκείμενα, στα οποία εμβολιάστηκαν οι ντόπιες αλλά και ξένες ποικιλίες, ξεκινά μετά το 1930. Από τότε και μέχρι σήμερα, διατηρούνται γύρω στα 500 στρέμματα με αμπέλια.

Η ευρύτερη περιοχή του Ασκού χαρακτηρίζεται από αργιλοπηλώδη εδάφη που ευνοούν την καλλιέργεια του αμπελιού. Συγκεκριμένα για την εγκατάσταση των γραμμικών αμπελώνων του Κτήματος Αρβανιτίδη επιλέχθηκαν περιοχές με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε άμμο, ίλη και άργιλο, ιδανικές για περιορισμένη φυτική ανάπτυξη.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, και χαρακτηρίζεται από την έντονη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, κατά τη θερινή περίοδο. Ο προσανατολισμός των αμπελώνων είναι νοτιοδυτικός, ιδανικός για την ηλιοφάνεια και τη ζέστη της Ελλάδας, ενώ το καλοκαίρι φυσάει στην περιοχή μια ανοδική αύρα από τη λίμνη Κορώνεια, ευνοϊκή για την ωρίμανση των σταφυλιών. Η παρουσία του ανέμου συμβάλει επίσης στη μειωμένη εμφάνιση ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών.

Η ποικιλιακή σύνθεση των αμπελώνων του κτήματος περιλαμβάνει τις ελληνικές ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και τις γαλλικές: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.
Σε πειραματικό αμπελώνα φυτεύτηκαν οι Βιδιανό, Nebbiolo και Barbera.

Η φύτευση των αμπελώνων είναι αρκετά πυκνή, 340-400 φυτά ανά στρέμμα και ως υποκείμενο χρησιμοποιήθηκε το 1103Ρ.
Οι επεμβάσεις στο αμπέλι και δη οι φυτοπροστατευτικές γίνονται πάντα με γνώμονα τη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας του υπόγειου και υπέργειου τμήματός του, καθώς και την προστασία του καταναλωτή.