Chardonnay oak
Μαλαγουζια
Chardonnay
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θεσσαλονίκη
Τύπος: λευκός ξηρός
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Chardonnay
Περιοχή - Αμπελοτόπι: Ασκός Θεσσαλονίκης-Τούμπα. 20 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα σε υψόμετρο 500 μ.
Ημερομηνίες τρύγου: τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου
Οινοποίηση: Κλασική λευκή οινοποίηση, με διαχωρισμό του προρόγου, κρυοεκχύλιση, στατική απολάσπωση και ζύμωση του διαυγούς γλεύκους σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16 - 18οC. Η μεγάλης διάρκειας αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ακολουθεί ωρίμανση 2-3 μηνών σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια με περιοδική ανάδευση των φίνων οινολασπών.
Γευστικό προφίλ: Chardonnay φρέσκου χαρακτήρα, ο οποίος εκδηλώνεται στη μύτη με αρώματα φρεσκοκομμένων εσπεριδοειδών. Η σύντομη παραμονή στο δρύινο βαρέλι του χάρισε λιπαρότητα, ενώ η οξύτητα κρατά τις ισορροπίες. Μακρύ τελείωμα σε αρωματικό υπόβαθρο γλυκών φρούτων και μελιού.
Αρμονίες: Αχνιστά ζυμαρικά με πέστο, ριζότο με καραβίδες, καβούρια ή αστακό, λαβράκι στα κάρβουνα, κουνέλι και κοτόπουλο ή γαλοπούλα με λευκές σάλτσες βουτύρου. Από τυριά, προτείνουμε -λόγω εντοπιότητας- το παλαιωμένο κασέρι Σοχού, κεφαλογραβιέρα και μετσοβόνε.
Απολαύστε το: στους 12οC
Δυνατότητα παλαίωσης: 3 – 5 χρόνια