arrow right20201207100318_CHARDONNAYoak2017.jpg
Chardonnay oak
20230713125541_malagouzia-large.jpgarrow left
Μαλαγουζια
Chardonnay

Chardonnay


Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θεσσαλονίκη
Τύπος: λευκός ξηρός

Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Chardonnay

Περιοχή - Αμπελοτόπι: Ασκός Θεσσαλονίκης-Τούμπα. 20 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα σε υψόμετρο 500 μ.

Ημερομηνίες τρύγου: τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου

Οινοποίηση: Κλασική λευκή οινοποίηση, με διαχωρισμό του προρόγου, κρυοεκχύλιση, στατική απολάσπωση και ζύμωση του διαυγούς γλεύκους σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16 - 18οC. Η μεγάλης διάρκειας αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ακολουθεί ωρίμανση 2-3 μηνών σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια με περιοδική ανάδευση των φίνων οινολασπών.

Γευστικό προφίλ: Chardonnay φρέσκου χαρακτήρα, ο οποίος εκδηλώνεται στη μύτη με αρώματα φρεσκοκομμένων εσπεριδοειδών. Η σύντομη παραμονή στο δρύινο βαρέλι του χάρισε λιπαρότητα, ενώ η οξύτητα κρατά τις ισορροπίες. Μακρύ τελείωμα σε αρωματικό υπόβαθρο γλυκών φρούτων και μελιού.

Αρμονίες: Αχνιστά ζυμαρικά με πέστο, ριζότο με καραβίδες, καβούρια ή αστακό, λαβράκι στα κάρβουνα, κουνέλι και κοτόπουλο ή γαλοπούλα με λευκές σάλτσες βουτύρου. Από τυριά, προτείνουμε -λόγω εντοπιότητας- το παλαιωμένο κασέρι Σοχού, κεφαλογραβιέρα και μετσοβόνε.

Απολαύστε το: στους 12οC

Δυνατότητα παλαίωσης: 3 – 5 χρόνια