![arrow right](/files/arrow.jpg)
![20201012095409_Cabernet-Merlot-arvanitidi.jpg](https://zeta.apogee.gr/thumb.php?x=60&i=https://arvanitidis-estate.gr/files/repository/20201012095409_Cabernet-Merlot-arvanitidi.jpg)
Cabernet-Merlot
![20230713125541_malagouzia-large.jpg](https://zeta.apogee.gr/thumb.php?x=60&i=https://arvanitidis-estate.gr/files/repository/20230713125541_malagouzia-large.jpg)
![arrow left](/files/arrow_left.jpg)
Μαλαγουζια
![Ξινομαυρο](https://arvanitidis-estate.gr/files/repository/20201012095347_Xinomauro-arvanitidi.jpg)
Ξινομαυρο
Single Vineyard ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θεσσαλονίκη
Κατηγορία: ερυθρός, ξηρός
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο (απόδοση < από 600 kgr/στρ.)
Περιοχή-Αμπελοτόπι: Ασκός - Άγιος Κωνσταντίνος 15 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα
o υψόμετρο 500-550 μ.
o έδαφος: αργιλοπηλώδες σε ασβεστολιθικό υπόστρωμα.
o έκθεση: βόρεια
o κλίση: 10 – 15%
Ημερομηνίες τρύγου: Δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση. Αλκοολική ζύμωση: 15 - 20 ημ. στους 25–30oC.
Ωρίμανση: 12μηνη σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια (καινούργια &, 2ης χρήσης) και 12μηνη στη φιάλη
Γευστικό προφίλ: Μπουκέτο με το παιχνίδι ώριμου κόκκινου φρούτου (δαμάσκηνου, βύσσινου) και φυτικότητας: ντομάτα και πράσινα φύλλα. Καλή δομή, με μετρημένη πυκνότητα, μεταξένιες τανίνες και πολύ μακρύ τελείωμα. Διαθέτει, δηλαδή, την ποικιλιακή ταυτότητα για την οποία το Ξινόμαυρο είναι αγαπητό.
Αρμονίες: Ταιριάζει απόλυτα με τη μεσογειακή κουζίνα και πιο συγκεκριμένα με τα ψητά και τα μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα με φρέσκιες σάλτσες ντομάτας, τις παραδοσιακές πίτες, τα πικάντικα κίτρινα τυριά.
Απολαύστε το: στους 16-18οC.
Δυνατότητα παλαίωσης: 5 – 8 χρόνια
Διακρίσεις:
JamesSuckling.com - 90 pts.
Decanter World Wine Awards 2023 - Silver medal - 91 points
Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018 - Αργυρό μετάλλιο