arrow right20201012095409_Cabernet-Merlot-arvanitidi.jpg
Cabernet-Merlot
20230713125541_malagouzia-large.jpgarrow left
Μαλαγουζια
Ξινομαυρο

Ξινομαυρο


Single Vineyard ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θεσσαλονίκη
Κατηγορία: ερυθρός, ξηρός

Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο (απόδοση < από 600 kgr/στρ.)

Περιοχή-Αμπελοτόπι: Ασκός - Άγιος Κωνσταντίνος 15 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα
o υψόμετρο 500-550 μ.
o έδαφος: αργιλοπηλώδες σε ασβεστολιθικό υπόστρωμα.
o έκθεση: βόρεια
o κλίση: 10 – 15%

Ημερομηνίες τρύγου: Δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου

Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση. Αλκοολική ζύμωση: 15 - 20 ημ. στους 25–30oC.

Ωρίμανση: 12μηνη σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια (καινούργια &, 2ης χρήσης) και 12μηνη στη φιάλη

Γευστικό προφίλ: Μπουκέτο με το παιχνίδι ώριμου κόκκινου φρούτου (δαμάσκηνου, βύσσινου) και φυτικότητας: ντομάτα και πράσινα φύλλα. Καλή δομή, με μετρημένη πυκνότητα, μεταξένιες τανίνες και πολύ μακρύ τελείωμα. Διαθέτει, δηλαδή, την ποικιλιακή ταυτότητα για την οποία το Ξινόμαυρο είναι αγαπητό.

Αρμονίες: Ταιριάζει απόλυτα με τη μεσογειακή κουζίνα και πιο συγκεκριμένα με τα ψητά και τα μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα με φρέσκιες σάλτσες ντομάτας, τις παραδοσιακές πίτες, τα πικάντικα κίτρινα τυριά.

Απολαύστε το: στους 16-18οC.

Δυνατότητα παλαίωσης: 5 – 8 χρόνια

Διακρίσεις:
Decanter World Wine Awards 2023 - Silver medal - 91 points
Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018 - Αργυρό μετάλλιο